Cucurbita Moscata
Zucchetta från Friuli i Venetoregionen
Denna rynkiga zucchetta har varit omtalad både på BBC Gardeners World TV och i Jamie at Home 2008. Denna ganska fula traditionella zucchetta från Veneto har nämligen en av de bästa smakerna som finns och det är den enda du hittar i små lokala butiker och marknader i Veneto regionen i Italien. En sort som vi verkligen rekommenderar.
Ca 10 fröer per förpackning
Såperiod: maj-juni.
Odla zucchini/zucchetta
Zucchini ska ha en ganska lös väldränerad jord. Så direkt på friland ett par veckor efter sista frostdatum, när jorden är tillräckligt uppvärmd.
Sådjupet ska vara ca 2-2,5 cm. Fröet ska placeras rakt upp/vertikalt, annars finns risk att fröet ruttnar innan det har grott. Du kan med fördel förkultivera inomhus för att få en tidigare skörd, och då ska du vara väldigt försiktig så att rötterna inte skadas vid omplanteringen på friland. Det tar ca 50 dagar tills du kan skörda. Plantera ytterligare zucchini ca fem veckor efter den första planteringen, så förlänger du odlingssäsongen.
Zucchiniplantor blir mycket robusta och kraftiga och den behöver stor plats men i gengäld får du grönsaksplantor som producerar massor av god och nyttig zucchini och massor av speciella sorter du inte hittar i vanliga butiker.
Förkultivering
Förkultivering inomhus från mars till slutet av maj. Fyll en liten kruka med bra såjord, så fröet vertikalt ca. 2-2,5 cm djupt och platta till jorden försiktigt. Låt stå i ett soligt fönster.
När plantorna har blivit lite större planteras de små plantorna om i större krukor. Utplantering i slutet på maj, början av juni. Var försiktig så att rötterna inte skadas.
Direktsådd
Zucchinifröer kan också sås direkt på friland i slutet av maj till juni. Odlingsplatsen ska vara så solig som möjligt och jorden redan förberedd med kompost etc. Så 2 fröer vertikalt 2-2,5 cm djupt och när fröerna har grott ta bort den svagaste plantan.
Skötsel av dina zucchiniplantor
Vatten är viktigt så se till att plantorna inte torkar ut under varma sommarmånaderna, näring tillsätts så snart frukterna börjar mogna.
När det gäller zucchini måste man skörda kontinuerligt för att plantan ska förbli produktiv. En planta producerar många zucchini så skörda ett par gånger i veckan.
I grönsaksdiskarna i Sverige är zucchini stora och inte alls så späda och gastronomiska som ex. på en grönsaksmarknad i Italien. Nu har du möjlighet att njuta av riktigt späda zucchini så skörda när de är 10-15 cm långa!
Använd en vass kniv eller trädgårdssax när du skördar så att inte plantan skadas.