Nyhet
ÄNGLAHÅRSPUMPA - Pumpa Cabello de ángel - Fikonbladspumpa

ÄNGLAHÅRSPUMPA - Pumpa Cabello de ángel - Fikonbladspumpa

SEK 49,00


Artikelnr. SHBN0250
st

Ursprung & Historia

Pumpan Cabello de ángel (bokstavligen: ”änglahår”) är en gammal kulturväxt från Spanien, särskilt älskad i regionerna Valencia, Mallorca och Andalusien. Den tillhör arten Cucurbita ficifolia, ibland även kallad Cucurbita lagenaria, men inte att förväxla med våra vanliga Halloweenpumpor.

Pumpan tros ha introducerats i Spanien från Sydamerika redan under 1500-talet, när koloniala handelsvägar öppnade upp för utbyte av växter mellan kontinenterna. Den har odlats i århundraden i sydeuropeiska trädgårdar och små jordbruk, främst för sitt unika fruktkött som trådar sig som karameliserade nudlar efter tillagning – därav namnet änglahår.

Matkultur & Användning

Den mest kända användningen är till den klassiska spanska sylten cabello de ángel, en söt och sirapsliknande pumpamarmelad som görs genom att långsamt koka det trådiga fruktköttet med socker, citron och ibland kanel. Marmeladen används sedan som fyllning i en mängd bakverk, särskilt i Mallorca och Valencia:

  • Ensaimadas (söt, snurrad jästbulle)

  • Pastissets (små fyllda piroger)

  • Tarta de cabello de ángel (söt paj)

  • Empanadillas dulces (söta småkakor med pumpafyllning)

Pumpan används nästan uteslutande i söt form, eftersom smaken är mild, nötig och fungerar bäst i kombination med socker och kryddor. Den är mycket populär under högtider som jul, påsk och lokala festivaler.

  • När frukten öppnas och kokas, löses fruktköttet upp i gyllene, glasartade trådar – nästan som spunnet socker eller nudlar, vilket ger den dess poetiska namn.

  • Pumpan kan lagras länge, ibland i upp till ett år, vilket gjorde den till en viktig gröda historiskt under tider av matbrist.

  • I vissa delar av Spanien anses marmeladen vara ett ”arv-recept” som går i arv inom familjer.

  • Den förekommer ofta i gastronomiska tävlingar och marknader för traditionella produkter.

Odlingstips

  • Cabello de ángel är en klättrande och kraftigt växande sort. Den behöver varmt väder, mycket sol och god näring.

  • Planteras efter sista frosten och trivs bäst i djup, väldränerad jord.

  • Frukterna blir ofta stora – 3–5 kg – och skördas sent, när skalet hårdnat.

  • Låt frukten eftermogna i ett torrt utrymme innan den tillagas, då utvecklas sötman.