Broccolo di natale
Brassica oleracea b. cymosa
Denna deliketess, Ricciodi Sarno, är en typisk "broccolo" från Sarno, en stad i Salernoprovinsen i Kampanien. "Riccio" betyder krusbladig. Denna sort brukar även kallas "broccolo di Natale" eftersom den kan skördas under juletid. Men sår man juni/juli kan man förlänga skördetiden till januari - februari.
Riccio di Sarno är en växt som blir medelhög och har kraftigt flikiga blad. Varje planta ger långa och tunna "broccoletti" blomställningar som är lätta att skörda och mycket möra. De är mindre täta och kompakta än hos andra broccolisorter och efterson de är glesare kan de ibland mer påminna om cime di rapa snarare än vanlig broccoli. Efter att ha skördat produceras nya skott. Den är produktiv, tålig och lättodlad.
Jämför man med Spigariello, även den en sort från Kampanien finns det inte så stora skillnader förutom det geografisk ursprunget och bladens form. Men medan man skördar späda blad och oöppnade blomställningar hos Spigariello verkar det som om blomställningarna hos Riccio di Sarna huvudsakligen äts.
Riccio di Sarno är en broccolo som ska sås från maj till augusti.
Massor av fröer i våra förpackningar, 4 gram.
Sådjup: ca 1 cm
Solig växtplats
Plantan producerar många skott som kommer igen efter skörd.
Plantan ser ut som en liten buske som sedan bildar huvud som liknar broccoli. Bladen påminner om kålblad och svartkål men denna har även mjälla och matiga stjälkar.
Mycket gammal broccolisort som brukan avnjutas i goda soppor med grönsaker eller bönor.
Hur kan man beskriva smaken på Riccio di Sarno?
Denna mycket gamla bladbroccoli från södra Italien har en fantastisk "senaps-pepprig" smak som ger ett djup i den enklaste av alla soppor och grytor. Bladen används typiskt i olika sorters värmande höst- och vintersoppor typiskt med exempelvis kikärtor.
Både stjälkar och blomställningar används. Koka broccolin i lättsaltat kokande vatten i ca 10-15 minuter; de måste fortfarande vara krispiga och inte ångras. Låt dem svalna och smaka av med generös extra virgin olivolja, hackad vitlök, chilipeppar och citronsaft. Om det behövs, tillsätt salt. För att göra dem ännu godare kan du också fräsa julbroccolin i en panna: direkt efter att de har kokat av dem, låt de rinna av väl från vattnet och fräs dem i några minuter i en panna med en klick olja, vitlök och chilipeppar. De är också läckra tillagade direkt i en panna, men överväg i det här fallet längre tillagningstider. lagring