BRASSICA OLERACEA L.
Denna broccoli från Kalabrien är en mycket mjäll sort med utmärkt smak. Mycket produktiv med många sidoskott. Kompakta mellanstora huvuden. Detta är den klassiska sorten i Italien. Mycket tolerant mot kyla. I det italienska köket används broccoli typiskt kokt med vitlök och olja, i olika pastarätter och i sicilianska specialiteter som broccoli affogati.
Broccoli tillhör Brassicaceae-familjen liksom övriga kålväxter. Broccoli trivs bäst på väldränerad, närings jord och därför passar lerjord bra för broccoliodling.
Broccoli sås direkt på odlingsplatsen när jorden reder sig och fram till juni. Plantaavstånd ca 40 cm.
Broccoli ska skördas när huvudet är fast. Blomknopparna ska fortfarande sitta tätt slutna intill varandra och inte ha börjat bli gula.
Ramoso betyder ”med grenar” och det beror på att denna broccolon har en blomställning skapad av flera grenar som skiljs från huvudstammen.
Den planteras på sommaren och skördas höst/vinter.
Det var etruskerna som började odla broccoli och sedan tog romarna deras plats vilket gjort sorterna bättre med tiden. Att just broccoli nämns i Italien som ”calabrese”, alltså en sort från Kalabrien, kan kanske bero på att just denna region var en bra odlingsplats?
Termen ”broccoli” kommer från latinets ”brachium” som betyder ”arm”, ”gren” eller ”grodd”, just beroende på den speciella formen. Därför är just det italienska namnet ”ramoso” mycket passande.
Det sägs att att romarna brukade äta rå broccoli innan stora fester, för på så sätt skulle kroppen ha absorberat alkoholen snabbare. Vem met?
Broccoli från Italien kom först till USA på 1920-talet och sorten blev snabbt populär och den fick också behålla sitt italienska namn.