Kål på portugisiska är couve och denna portugisiska kål är annorlunda än andra kålsorter i och med att den får massor av stora, mjuka blad. Det är enligt Franchis agent i Portugal den allra mest välsmakande kålsorten som finns.
I det portugisiska köket används denna nyttiga kål i många olika traditionella rätter. Vanligtvis tillagas i olika värmande soppor eller som sidorätt till fisk eller kötträtter.
Just Galega kålen är DEN kålen som ska användas i Portugals nationalrätt Caldo Verde.
Kål är en viktig källa till vitamin C, betakaroten, järn och kalcium. Den är är rik på fibrer, har låg fetthalt och lågt kaloriinnehåll. Den innehåller många nyttigheter som är effektivt mot en rad olika sjukdomar.
Kål är inte bara nyttigt utan även vacker i köksträdgården med sina gråa vackra blad.
För att göra en äkta Caldo verde behövs just kål Galega. Övriga ingredienser är potatis, lök och olivolja. Kålen ska koka endast ca 4 minuter.
Ca. 1500 fröer.
Det är en tidig som du man kan börjar skörda de första bladen redan efter 50-60 dagar. Förkultivering mars-april för senare utplantering alternativ sådd direkt på friland maj-juni. Plantavstånd: ca 50 cm.