PÅ INGÅNG!
Körvel (Cerfoglio) - STORPACK

Körvel (Cerfoglio) - STORPACK

SEK 39,00


Artikelnr. DBA 36/1

Körvel har använts som krydda och medicinalväxt i tusentals år. Den har sitt ursprung i sydöstra Europa och västra Asien men spreds av romarna till stora delar av Europa. Under medeltiden var den en vanlig del av klosterträdgårdar, där munkar odlade den för dess milda smak och hälsosamma egenskaper.

Körvel förknippas ofta med återfödelse och våren, eftersom den är en av de första örterna som spirar tidigt på säsongen.

Körvel är en av de mest attraktiva och delikata kryddväxterna och en viktig ingrediens i franska kryddblandningen aux fine herbs. Körvelsmaken påminner lite om anis och passar utmärkt till ägg, fisk och kyckling. Körvel ska tillsättas i slutet av tillagningen för bästa smak. Körvel skall ätas färsk direkt från plantan och är därför ett måste i varje kryddträdgård.

Körvelplantan blir ca 50 cm hög med stora vita blomställningar. Så direkt på växtplatsen (sådjup 1 cm) eller förgro inomhus och utplantera (20x20 cm) sent på våren eller början på sommaren.

Smaken påminner om persilja och används i allmänhet tillsammans med olika sommargrönsaker som ärtor, bondbönor och fagiolini (späda gröna bönor). Körvelsoppa i sig är en sommardelikatess men körvel med sin aromatiska anissmak förhöjer också smaken på andra somriga grönsakssoppor. 

Bladen smaksätter många rätter som soppor, grönsaker, fisk, omeletter, såser, sallader osv. Prova klipp över körvel på en kesomacka. Kom ihåg att tillsätta hackad körvel i sista stund eftersom kokning förändrar smaken.

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt