THYMUS VULGARIS
Timjan är en mycket uppskattad kryddväxt och används i soppor, omeletter, bröd och även i olika fiskrätter
Timjan är en av de kryddväxter som nästan blir bättre efter torkning och i Italien använder man oftast torkad timjan.
Örtte med timjan och honung är mycket uppskattat under kalla vinterkvällar.
Förkultivera timjan tidigt på våren och plantera ut i april/maj eller ha en liten timjanodling i köksfönstret.
Vill stå soligt eller i halvskugga. Plantan skall delas vartannat eller vart tredje år.
OBS ca 5000 fröer
1 gram fröer = 4000 st
Skörd och torkning av timjan: De skärs ner i juli och kvistarna knyts ihop för att torkas. Sedan är det bara att skaka av bladen.
Kuriosa
Timjan kommer ursprungligen från Sydeuropa och Korsika. Redan de gamla grekerna använde timjan till rökelse och det högsta beröm man kunde få var att man doftade timjan. Timjanhonung från berget Hymettus i Grekland har uppskattats i mer än 2000 år.