Cichorium intybus L.
Typiska italienska höst- och vintergrönsaker är olika sorters cikoria eller radicchio som de också heter ser man typiskt på de italienska grönsaksmarknaderna från november och hela vintern.
Vad som är typiskt med de röda sorterna är att de faktiskt behöver kyla för att blir röda och smakar dessutom allra bäst efter den första köldknäppen. Några röda sorter tål faktiskt kyla ända till - 15 grader.
I Franchi sortimentet finns det så mycket som 20 st röda radicchio sorter som man kan välja bland.
Vad som är så bra med att odla radicchio är att man förlänger hela odlingssäsongen med hemodlad sallad och hur härligt är inte det?
Den mest kända radicchion och som vi också känner till och har sett i grönsaksdiskarna är rossa di Treviso 2 och rossa di Treviso (tardivo).
Denna rossa di Treviso tardiva är den som har den mest söta smaken av alla i Treviso familjen och mycket eftertraktad hos restauranger. Denna vintergrönsak är perfekt att odla och skörda den tiden på året när det är lite mer stilla för odlare.
Såperiod: från juli-augusti och skörd från sent oktober till mars.
Denna sena radicchio skiljer sig från andra sorter och för att den ska få sitt utseende och smak är det viktigt med blekning och drivning.
Och vem trodde att en sallad kunde stekas och till och med grillas? Radicchio används nämligen i risotto, i pasta, i sallader och många andra rätter.
Så här bleker och driver du din tardivo radicchio.