Den klassiska borlottobönan från Venetoregionen. Borlotto Lamon.
Borlottobönan är väl den mest typiska italienska bönan av dem alla och de finns många olika sorters borlottobönor
Borlotti används som kokbönor vilket innebär att bönbaljorna ska spritas och att man använder fröna/bönorna inuti baljorna.
Högväxande borlotti från Lamon i regionen Veneto.
Borlotto Lamon är den mest kända av dem alla. Lamon bönan kännetecknas att den är lite böjd, bönbaljan är karaktäristiskt rödflammig och själva bönorna är lite ovala, avlånga och med röda streck på en cremevit botten. Varje balja innehåller ca 6-7 stora bönor. Perfekta att frysa för hösten och vinterns alla mustiga och varma grytor och soppor.
Mycket lättodlad i ett vindskyddat och varmt läge med kraftig och väldränerad jord. Fröerna gror vid en jordtemperatur på 20 grader och bör sås med 70-80 cm mellanrum. Låt gärna plantorna klättra längs störar.
Borlotti är perfekta att frysa in för höstens och vinterns alla mustiga grytor och soppor. När det gäller borlotti ska man låta dem hänga kvar på plantan tills baljorna är riktigt röd- och vitflammiga. Kontrollera att bönorna inuti har blivit samma färg som baljorna. När de är klara sprita baljorna och frys in bönorna direkt. När bönorna ska användas kokar man dom tillsammans med lite hackad lök och sina favoritkryddor i ca 1 timme.
Borlotto Lamon är den böna man använder till toscanska rätten Pasta e Fagioli.
Så direkt på växtplatsen maj-juni.
Ca 40 st fröer per förpackning.