Citrullus lanatus
Solopoly är en av våra sorter som går bra att odla på friland!
Den är robust och produktiv och frukterna är väldigt söta och smakrika, även under mindre soliga år! Vikten på de ovala, långsträckta frukterna varierar från 2 till 4 kg. Skalet är slät med ett vackert ljust till mörkgröna strimmor. Köttet har en ljusgul till starkt gyllene färg och doftar intensivt när den är helt mogen.
Ca. 12 ekologiska fröer i våra förpackningar. Fröer producerade i Tyskland.
Full sol
Odlingsplatsen för meloner ska vara i full sol, annars kommer mogningen att bli långsam och fruktsättningen dålig. Meloner kräver ju varm och väldränerad djup jord.
Det är viktigt att man inte vattnar sina plantor för mycket, förutom när det är riktigt varmt under högsommaren. Melonplantornas rötter går långt ner på djupet och de klarar sig därmed länge utan vatten. När frukterna nästan är mogna och redo att skördas är tricket att drastiskt minska vattningen. Vissa odlare slutar helt att vattna innan skörd, detta för att fruktköttet ska bli så sött och välsmakande som möjligt.
Förkultivering
Ingmar startar förkultivering från mitten av mars. Sådden ska hållas varm och får inte torka ut. Efter groning ska plantorna stå ljust och lite svalare. Ingmar toppar huvudstammen efter 5 blad och sidoskotten efter 2 blad.
Gott om plats
Melonplantor ska ha gott om plats på friland – avståndet bör vara minst 70 cm. Om plantorna står för tätt kan sockerhalten i melonerna reduceras.
Plantorna kräver bin för pollinering och god tillgång på bin ger snabbare tillväxt och större frukter.
Undvik att melonerna får ”liggsår”
Man kan lägga melonfrukterna på tegelstenar eller träpinnar så att melonerna inte nuddar marken. Det går även att låta liggande meloner ”friväxa”, bara man är noga med att se till att frukterna ligger fritt från andra växtdelar, i synnerhet blommor och vissna melonämnen.
Ingmars tips är att löpande vända frukterna om de ligger på marken för att på så sätt undvika att de möglar eller angrips av jordparasiter.
Varje enskild planta producerar både hon- och hanblommor, men det är bara honblommorna som utvecklar frukt. Låt inte för många meloner utvecklas på varje planta – gå ofta igenom odlingen och avlägsna sidoskott så att varje enskild planta bara har några få frukter.
När är melonerna redo att skördas?
Det tar tid att lära sig att se när en melon är redo att skördas. Mognaden varierar även från melonsort till melonsort. Det är lättast att se när nät-, cantaloupe- och charentaismeloner börjar bli skördeklara. När deras yta börjar mattas och färgen grånas vet man att det snart är dags. När sedan färgen övergår från grågrön till gulorange och bladskaftens färg övergår från grönt till gult är det dags för skörd. Frukterna är skördeklara när stjälksidan och andra sidan börjar bli lite mjukare och stjälken spricker vid fruktfästet. Pressa försiktigt med tummen och känn efter. En melon mognar inifrån och ut, och man kan även dela melonen för att se färgen på fruktköttet.
Melonaromens sötma är även mer påfallande när de är helt mogna och det är skördedags.
Vissa erfarna odlare kan även “höra” när melonerna är klara eftersom de då producerar ett speciellt ljud när man knackar försiktigt på ytan med handflatan. Detta gäller speciellt vattenmeloner.