2025
Agretti - Roscano (Salsola Soda)

Agretti - Roscano (Salsola Soda)

SEK 49,00


Artikelnr. GLBZ 1/10

Salsola soda

Innan jag började arbeta med italienska grönsaker och fröer hade jag aldrig hört talas om Agretti och första gången jag såg Agretti IRL var på Campo dei Fiori i Rom år 2008.

Nu är den en av favoriterna i min italienska köksträdgård!

Agrettti brukar även kallas "roscano", "barba di frati" (munkskägg), "lischi", "baciccio", "liscaro" eller "arescani", beroende på i vilken region man befinner sig i.

Mest omtyckt är den i Lazio och Rom men Agretti är även populär i Abruzzo, Emilia-Romagna, Apulien och Marche.

Namnet Agretti kommer från "agro", som betyder syrlig och skarp

Smaken påminner om spenat, sparris och havsvatten och det sprids en fantastisk doft i köket vid tillagning. Nyskördade späda blad används i olika sallader men Agretti tillagas även och serveras ofta tillsammans med pasta. I Emilia-Romagna är agretti ofta en ingrediens i olika matpajer och omeletter.

På menyer i Italien hittar man Agretti som antipasti eller som en sidorätt.

ODLA AGRETTI

Agrettifröer kan vara svåra att gå att gro. Mina kollegor hos Franchi säger att det är bra att blötlägga fröerna i 24 timmar innan sådd. Då "väcker man fröerna".

Täck fröerna med 1 cm jord med cirka 7-10 cm mellan varje frö. Gallra till cirka 16-20 cm mellan varje planta när de har grott. Det tar 7-10 dagar för ett frö att gro och det tar ungefär 50 dagar tills de har blivit en liten buske. Du kan börja att skörda när de är ca 20 cm höga. Skär av det gröna på plantan så kommer den igen. Agrettifröer är känsliga och håller sig inte så länge. Förvara påsen i en temperatur under 10 grader och så alla fröer samtidigt när påsen har öppnats. 

OBS! Eftersom fröerna är känsliga och kan vara svåra att få att gro om man sår för tidigt odlas Agretti på egen risk. 

TILLAGA AGRETTI PÅ ROMERSKT VIS

Skölj bladen och låt dem sjuda i 5-7 minuter. Hetta upp olivolja i en stekpanna och tillsätt en vitlöksklyfta och lite färsk chili. Ta upp vitlöken efter någon minut. Hacka sardellfiléerna och lägg dem i pannan och fortsätt steka tills filéerna har absorberats. Tillsätt den väl avrunna agrettin och låt den brynas tillsammans med filéerna i några minuter. När all vätska försvunnit serveras den som sidorätt, gärna med en skiva citron. 

 

 


Kunder som har köpt denna produkt har också köpt