Foeniculum vulgare
Denna fänkålssort står ut bland alla andra i smak och konsistens och går inte upp i blom så lätt. Den tål låga temperaturer mycket bra. Rundade fänkål, kompakta och tjocka. Fantastisk fänkål när det gäller skörd, kvalitet och form.
Denna sort är den som odlas i Isola di Capo Rizzuto i Kalabrien i södra Italien där den har funnits och odlats i minst 160 år. Den är så omtyckt och odlas både kommersiellt och i privat köksträdgårdar och är en viktig del av den lokala matkulturen.
Doften är helt outstanding jämfört med andra sorter. Den brukar kallas "l'oro" från Isola Capo Rizzuto eftersom den reprenterar en mycket värdefull resurs för området, en guldgruva!
I Kalabrien produceras Capo Rizzuto-fänkålen från september till maj. I köket i Kalabrien brukar den ätas rå i början av en måltid eller som avslut på en måltid eftersom den främjar matsmältningen. Men det tillagas även i olika röror eller gratänger.