Cynara cardunculus
Den klassiska kronärtskockan från Rom - Romanesco!
De stora runda kronärtskockorna är grönlila och väldigt vackra - och typiskt italienska!
Starta med förkultivering från februari-mars och utplantering när jorden är varm i maj.
Ca. 100-120 fröer per förpackning.
Den perfekta aromatiska örten att krydda sina kronärtskockor med som i Rom köper du här. Klicka på MENTUCCIA.
En klassiker! Vackert lila med mycket god smak. Så tidigt på våren. förkultivering kan startas redan från slutet januari och omplantera eller så direkt på friland i väldränerad jord.
Kronärtskockan är en ståtlig växt i köksträdgården och härstammar från södra Europa. Den kan faktiskt bli upp till 2 meter hög.
Kronärtskocka som grönsak är älskad över hela Italien och det finns många lokala sorter som exempelvis Carciofo Violetto di Catania och Carciofo Spinoso di Palermo från Sicilien, Carciofo Empolese från Toscana.
Man använder kronärtskocka i sallad, till pasta, i pajer, frittata, man fyller den, konserverar den och man har kronärtskockor som tillbehör till kött och fisk. Det finns hur många användningsmöjligheter som helst.
Kronärtskocka är en perenn och odlas vanligtvis som ettårig men har en livslängd på 4-5 år. Ska den övervintras ska den täckas noga med bark eller liknande under de kalla vintermånaderna. Förkultivering inomhus eller direkt på friland efter sista frosten. Lägg fröerna i blöt ett dygn före sådd. Sådjup 2 cm.
Så här skalar man en kronärtskocka innan tillagning. Det kan vara lite knepigt innan man lärt sig men se hur Nonna Rosa gör.