Varför du inte ska så tomater för tidigt på året
Att odla tomater är en av de mest belönande uppgifterna för en hemmaträdgårdsmästare, men många gör misstaget att så dem alldeles för tidigt. Det är lätt att dras med av odlingslusten när fröpåsarna ligger redo och ljuset så smått börjar återvända efter vintern. Men att så tomater för tidigt kan faktiskt göra mer skada än nytta. Här förklarar jag varför det är bättre att vänta lite längre innan du drar igång din tomatodling.
1. Svårighet att ge tillräckligt med ljus
Tomatplantor som sås för tidigt, särskilt under januari och februari, får ofta för lite ljus. Eftersom dagarna fortfarande är korta och ljusintensiteten är låg, leder det till rangliga och svaga plantor som sträcker sig efter ljuset.
Även om du använder växtbelysning så krävs det ofta mycket mer ljus än vad många har tillgång till för att plantorna ska utvecklas bra. Det bästa är att vänta tills dagarna är längre eller så under mars-april då naturligt ljus börjar räcka till.
2. Risk för omplanteringsstress
Tomatplantor som sås för tidigt blir snabbt stora och behöver omskolas flera gånger innan de kan flyttas ut. Detta betyder att de kommer att ta upp mycket utrymme inomhus och kräva stora krukor, vilket kan bli både krångligt och platskrävande. Dessutom kan omplantering orsaka stress för plantorna och göra dem svagare.
3. Längre tid inomhus ökar risken för skadedjur och sjukdomar
Ju längre en planta vistas inomhus innan den kan planteras ut, desto större är risken för problem som bladlöss, sorgmyggor och olika svampsjukdomar. Varm, stillastående luft och hög luftfuktighet gör att plantorna blir mer mottagliga för angrepp, och en svag planta som växt upp i dåliga förhållanden blir mindre motståndskraftig.
4. Ingen vinst i skördesäsongen
Det kanske känns som att en tidig sådd ger tidigare skörd, men det stämmer inte alltid. Plantor som sås för tidigt och växer under dåliga ljusförhållanden utvecklas långsammare och kan till och med hamna efter i utvecklingen jämfört med de som såtts lite senare men under bättre förhållanden.
Tomater växer bäst när de har god tillgång till ljus, värme och näring. En planta som fått en stabil start kommer att ta igen den tidiga starten och ofta ge en bättre och mer riklig skörd.
5. Anpassning till utplantering
Tomater är värmekrävande och kan inte planteras ut förrän risken för frost är över. Det betyder att även om du sår i januari eller februari så måste du vänta tills i början av juni (i Sverige) innan de kan planteras ut i friland. Då har de kanske vuxit sig både för stora och gått i blom inomhus, vilket försämrar deras vidare utveckling.
Så när ska du så tomater?
Den optimala tiden att så tomater beror på var och hur du tänker odla dem. Här är en tumregel:
-
Inomhusodling eller växthus: Så från slutet av februari till mitten av mars.
-
Friland i Sverige: Så från mitten av mars till början av april.
-
Norra Sverige: Så från början till mitten av april.
Att hålla sig till en senare sådd gör att du får starkare, mer motståndskraftiga plantor som kommer att klara sig bättre när det väl är dags att plantera ut dem.
Sammanfattning Sådd av tomater för tidigt kan leda till svaga plantor, problem med ljusbrist, skadedjur och sjukdomar samt onödig stress för både plantor och odlare. Genom att vänta till rätt tidpunkt för sådd får du friskare plantor och en bättre skörd. Lät såsuget vila lite till – dina tomater kommer att tacka dig!
Lycka till med odlingen!
Vi visar ditt namn och kommentar offentligt på vår webbplats. Din e-post garanterar att den som skrev inlägget kan kontakta dig. Vi lovar att skydda dina personuppgifter.